Öne Çıkan Yayın

PUGLIA - Itria Vadisi

6 Eylül 2011 Salı

DEN HAAG - Panorama Mesdag


Sanırım ki; sonbaharın sakince yanımıza sokulmaya başlamasıyla birlikte tatil planlarımız da sahil kasabalarından daha kışlık adreslere doğru kaymaya başlamıştır. Çevremde ilk seyahat planı Amsterdam olan birçok arkadaşım olduğundan, şehrin tarihi ya da restoranları veya yakın çevresini anlatmak yerine, sanat sevenler için seyahatlerini bir nebze olsun keyiflendirmek adına bir başka öneride bulunmak geldi aklıma.. 

Den Haag (diğer adıyla Lahey) Amsterdam'a yaklaşık 65 km uzaklıkta bulunan şirin bir diğer Hollanda şehri. Bizim Amsterdam merkezli seyahatlerimizden biri Hollanda'nın kırsalını ve diğer şehirlerini de gezmeyi kapsadığından bu şehri de görme şansı bulmuştuk sevgiliyle ve şehre dair beni en çok etkileyen şey de ziyaret ettigimiz resim sergisi ya da belki daha doğru bir tanımlamayla resim müzesi olan PANORAMA MESDAG olmuştu. Resim severler için farklı bir deneyim olacağından seyahat notlarımda bu adres bulunsun istedim; zira müzenin üst katındaki sürprizin görülmesini ve bizi etkilediği kadar sizi de etkilemesini çok isterim...

Ressam Hendrik Willem Mesdag çok sevdiği ve Den Haag'a yakın bir mesafede bulunan okyanus kıyısındakı güzel şehir Scheveningen'in sahil kesimini 1880'lerde kocaman bir tuvale 360 derece panaromik olarak resmetmiş. Resim 14 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 140 metreye ulaşan devasa bir tuvale sahip. Müzeye girdikten sonra dar bir merdiven ile üst kata çıkılıyor ve bir kum tepeciği ile bu büyük tuval karşılıyor ziyaretçileri..   

İnsan resim sanatına dair bir zaman yolculuğuna çıkmış gibi hissediyor resmin nefes kesici manzarasına bakarken.. Bu arada resim, dünyanın en başarılı ve en büyük panoramik resimlerinden de biri kabul ediliyor. Hakikaten görülmeye değer. 


NOT: Müze çıkışı Scheveningen kıyısı ziyareti neredeyse kaçınılmaz oluyor. Bambaşka bir Hollanda manzarası da saklı bu kıyılarda, bunu da kesinlikle eklemek gerek..

lulu
 

2 yorum:

  1. Lahey muhtesemdir. İnci kupeli kiz da Lahey'de;) okyanus kıyısındaki sehri de ziyaret etmiştim ruzgarli bir gündü. Ama çok etkileyiciydi.

    YanıtlaSil
  2. Bende Lahey'i cok sevmistim.. Scheveningen de gordugum ilk okyanus :)) o yuzden ayri bir severim kendisini.. ;)

    YanıtlaSil